محصولات تراریخته و تغذیه – دکتر رضا اطمینانانی


تراریخته و محصولات غذایی

در جهان امروز ، تامین غذا برای جمعیت در حال رشد بسیار مهم است. این در کشورهای توسعه یافته نگران کننده نیست. زیرا تقریباً همه مردم به غذای کافی و سالم دسترسی دارند. اما در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته ، 70 درصد درآمد به طور معمول صرف غذاهایی می شود که نیازهای همه ریزمغذی ها را برآورده نمی کند.

در کشورهای در حال توسعه ، پدیده گرسنگی پنهان برای کودکان و مادران وجود دارد. این پدیده زمانی اتفاق می افتد که غذای مصرفی از کفایت لازم تغذیه ای برخوردار نباشد. به عنوان مثال ، کمبود آهن در کودکان رشد جسمانی و توانایی های یادگیری آنها را در دوران مدرسه مختل می کند و توانایی آنها را برای انجام وظایف بدنی در بزرگسالان کاهش می دهد. غذای اساسی در این کشورها از نظر مواد معدنی و ویتامین فقیر است و هزینه تولید غذاهایی مانند گوشت ، ماهی و سبزیجات زیاد است.

از سوی دیگر ، تولید غذا نیاز به زمین کشاورزی دارد. در حالی که میزان زمین های کشاورزی محدود است. در چنین شرایطی ، ظهور بیوتکنولوژی و تولید محصولات تراریخته و اصلاح شده در تغذیه یا اصلاح ژنتیکی یک راه مفید و کارآمد برای تولید محصولات کشاورزی است. با توجه به تقاضای روزافزون برای غذا و محدودیت زمین های کشاورزی ، گونه های پرمحصول و پربازده مورد نیاز است. تغییرات ژنتیکی پیشرفت جدیدی است که امکان شناسایی ، جداسازی ، رونویسی و درج ژن ها را در سایر گیاهان ممکن ساخته است. ژن ها روزانه با جهش های طبیعی تغییر می کنند و گونه های جدیدی شکل می گیرند. تغییر ژنتیکی امکان انتقال ژن ها را بین گونه ها فراهم می کند.

بیوتکنولوژی

بیوتکنولوژی قیمت مواد غذایی را پایین می آورد و مواد غذایی را سالم تر می کند ، راهی جدید و قدرتمند برای بهبود عملکرد و تولید محصول ، کاهش استفاده از حشره کش ها ، حفظ سلامت کشاورزان و کاهش هزینه های کشاورزی و در نهایت تغییر در انتقال ژن است. میزان ریز مغذی ها و فراهمی زیستی آنها در غذا را بهبود می بخشد.

یکی دیگر از مزایای این علم افزایش میزان ویتامین ها و مواد معدنی و کاهش ترکیبات حساسیت زای طبیعی در غذا است. بهبود مواد مغذی و فراهمی زیستی ویتامین ها و مواد مغذی در غذاهای اصلی از طریق بیوتکنولوژی و غنی سازی در کشورهای در حال توسعه راهی برای کاهش کمبودهای تغذیه ای است.

سه استراتژی مهم در این زمینه وجود دارد:

1- کاهش میزان ترکیبات ضد مغذی موجود در غذاها که مانع از تأمین و جذب مواد مغذی و ویتامین ها می شود.

2- افزایش میزان مواد مغذی و ترکیباتی که باعث فراهمی زیستی و جذب مواد معدنی و ویتامین ها می شوند.

3- افزایش میزان مواد معدنی و ویتامین ها.

کاهش ترکیبات ضد مغذی: راهکارهای کاهش ترکیبات ضد مغذی مانند فیتیک اسید که به فلزات موجود در دانه ها متصل شده و از جذب آنها جلوگیری می کند. راهی برای افزایش منابع معدنی غذای مصرفی. فیتین شکل اولیه ذخیره فسفر در اکثر دانه ها و دانه ها و یک ترکیب مهم برای جوانه زنی و رشد دانه است. در نتیجه ، این ترکیب را نمی توان از دانه ها جدا کرد. بنابراین ، با اصلاح ژنتیکی ، دانشمندان مقدار فسفر موجود در دانه ها را افزایش داده و اسید فیتیک را کاهش داده و در نتیجه اسید فیتیک را کاهش داده و در نتیجه مصرف مواد معدنی را بدون آسیب رساندن به فیزیولوژی گیاه افزایش می دهند.

ترکیباتی را افزایش دهید که جذب مواد مغذی را بهبود می بخشد:

اسیدهای آمینه مانند سیستئین جذب آهن و روی را افزایش می دهند. با این حال ، مقدار آنها در غذاهای اصلی مانند غلات کمتر از گروه گوشت است و افزایش کمی در مقدار آن ، جذب این مواد معدنی را بهبود می بخشد. از آنجا که این ترکیبات ترکیبات اصلی گیاه هستند ، افزایش کمی در مقدار آنها بر فیزیولوژی چنین گیاهانی تأثیر نمی گذارد. دستکاری ژنتیکی علاوه بر افزایش میزان آمینو اسیدها و پروتئین ها ، می تواند جذب مواد معدنی مانند آهن و روی را نیز افزایش دهد. در این راستا تحقیقات زیادی برای افزایش ریز مغذی های برنج روی این محصول انجام شده است که نیروی غالب اکثر مردم کشورهای در حال توسعه است.

یکی از این موارد افزایش آهن در برنج است. فریتین پروتئینی است که آهن را در گیاهان ، حیوانات و باکتری ها ذخیره می کند. توالی ژن فریتین در گیاهانی مانند سویا ، نخود و ذرت تعیین شده است. فریتین در درمان کم خونی مثر است. از طرف دیگر ، جذب فریتین گیاهی 50 درصد جذب فریتین حیوانی است. با این حال ، آهن سویا از قابلیت زیستی بالایی برخوردار است و به خوبی جذب می شود. بنابراین ، دانشمندان توالی ژنتیکی پروتئین سویا را به برنج وارد کرده اند. بنابراین ، برنج با جذب آهن بالا شکل گرفت. آنها همچنین ویتامین A را از طریق انتقال ژن در گونه های برنج تولید کردند زیرا آندوسپرم برنج معمولاً کمبود این ویتامین را دارد. بنابراین ، برنج تولید شد که جذب آهن و ویتامین A بالایی دارد.

جمعیت های فقیر

برای جمعیت فقیر ، غذاهای اصلی اولین انتخاب غذایی هستند و 40 تا 55 درصد آهن دریافتی را تأمین می کنند. اگر غذای برش خورده 50 درصد از آهن مصرفی را تامین کند (به عنوان مثال برنج در بنگلادش) ، دو برابر شدن مقدار آهن در برنج باعث افزایش 50 درصدی آهن و افزایش 50 درصدی دریافت آهن از برنج غنی شده بیولوژیکی خواهد شد.

3 درصد از کم خونی ها در زنان رخ می دهد. تاثیر مکمل آهن در کاهش کم خونی 3 برابر برنج اصلاح شده ژنتیکی نشان داده شده است ، اما 100 برابر بیشتر از هزینه برنج اصلاح شده ژنتیکی هزینه دارد. بنابراین ، تولید محصولات تراریخته و غذایی مقرون به صرفه است و اثرات مفید طولانی مدت دارد.

مواد مغذی غیر:

ترکیبات زیادی در گیاهان وجود دارد که نقش تغذیه ای مشخصی ندارند ، اما تأثیر مفیدی بر سلامتی دارند. مانند فیتواسترول ها که کلسترول خون را کاهش می دهند. در نتیجه ، مقدار آن در دانه های روغنی از طریق اصلاح ژنتیکی افزایش یافته است.

سایر مزایای بیوتکنولوژی:

بیوتکنولوژی می تواند محصولات غلات ، میوه و سبزیجات تولید کند که ماندگاری بیشتری نسبت به سایر محصولات بدون تغییر دارند. همچنین می تواند برای بهبود طعم ، بافت و طعم برخی از محصولات استفاده شود.

از دیگر مزایای بیوتکنولوژی می توان به کاهش ترکیبات حساسیت زا و ضد مغذی اشاره کرد. آلرژن های اصلی موجود در غذا پروتئین ها هستند و راهی برای کاهش حساسیت زایی این است که بیوسنتز این پروتئین ها متوقف شود. راه دیگر برای تغییر ساختار پروتئین ها ایجاد واکنش های ایمنی نامطلوب است. این کار به منظور کاهش حساسیت زایی بادام زمینی ، برنج و گوجه فرنگی انجام شد. ترکیبات سمی مانند سولانین موجود در سیب زمینی نیز با معرفی ژن اینورتاز مخمر به سیب زمینی کاهش یافت. نمونه هایی از محصولات تولید شده با این فناوری عبارتند از روغن کلزا و روغن پنبه دانه با اسید استئاریک بالا ، روغن سویا با اسید اولئیک بالا ، تولید برنج غنی از پروتئین و روغن سویا امگا 3.

نتیجه:

با استفاده از فناوری انتقال و اصلاح ژن ، می توان محصولات غذایی ویژه ، غنی شده و بسیار سودآور را تولید کرد که در حل مشکلات تغذیه ای دنیای امروز بسیار ارزشمند هستند. فقدان چنین محصولاتی در کشور ما مهم است و تحقیقات در این زمینه راه حل بسیاری از مشکلات تغذیه ای کشور است.

لازم به ذکر است که هنوز چند نفر در جهان نگران تغییرات ژنتیکی این محصولات هستند و معتقدند که علاوه بر همه اثرات مثبت درک شده ، تغییرات و عوارض جانبی در محصولات ایجاد شده است که اثرات خود را نشان می دهد بعد.


دکتر. رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


رضا اطمینانانی می تواند با ارائه روشهای اساسی رژیم غذایی و میزان و نحوه غذا خوردن ، نقش مهمی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی:

منابع آنتی اکسیدان ها در غذا

رابطه رژیم غذایی و خلق و خو

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

چربی مناسب برای سالم ماندن



دیدگاهتان را بنویسید