غذای دودی پرخطر – متخصص تغذیه اصفهانی


غذاهای دودی ؛ خوشمزه اما خطرناک

خطر استفاده از 50 گرم سوسیس دودی مانند مصرف یک پاکت سیگار یا 4 روز تنفس هوای آلوده شهر است! در این بخش از وب سایت ، متخصص تغذیه از Ishana dr. ما می خواهیم اطلاعاتی در مورد غذاهای خطرناک دودی به شما ارائه دهیم.

سیگار کشیدن فرآیندی است که شامل پخت ، چشیدن و نگهداری طولانی مدت غذا است. در این فرایند ، غذا در معرض دود قرار می گیرد (معمولاً دود ناشی از سوختن چوب است). در سیگار کشیدن داغ ، غذا به مدت چند ساعت در معرض دود قرار می گیرد ، بنابراین غذای خام مانند گوشت یا ماهی در طی این فرآیند کاملاً پخته می شود. در سیگار کشیدن سرد ، مواد غذایی به مدت طولانی ، گاهی به مدت چند روز ، برای نگهداری طولانی مدت یا طعم دهنده در معرض دود قرار می گیرند. این روش معمولاً برای گوشت یا ماهی استفاده می شود ، اما گاهی پنیر ، سبزیجات و میوه های مختلف نیز از این طریق دود می شوند. بعضی مواقع مواد معطر به سوخت مورد استفاده برای دود غذا اضافه می شود.

سیگار کشیدن در نقاط مختلف جهان

در چین از مخلوط برنج خام ، شکر و چای برای دود چای استفاده می شود. این مواد را زیر تابه بگذارید ، سپس گوشت یا غذای دیگر را داخل تابه بریزید و غذا را به آرامی بجوشانید. در حالی که غذا دودی است ، عطر مخلوط برنج و چای را می گیرد.

در اروپا از چوب بلوط به طور سنتی برای کشیدن گوشت و ماهی استفاده می شود ، اما امروزه چوب بلوط اغلب برای سیگار کشیدن غذا استفاده می شود.

در آمریکای شمالی ، علاوه بر بلوط و گردو ، از گردو نیز استفاده می شود. البته گاهی از چوب درختان میوه مانند گیلاس یا آلو نیز برای سیگار کشیدن استفاده می شود.

در قدیم در مزارع کشورهای غربی ساختمان خاصی به نام خانه دود وجود داشت. در این قسمت انواع مختلف گوشت را دود کرده و سپس ذخیره می کردند.

امروزه از دود مایع در روشهای مدرن و صنعتی استفاده می شود که با تقطیر ، تمیز کردن و تمرکز دود معمولی به دست می آید که عوارض جانبی کمتری دارد.

خطرات غذاهای دودی پرخطر

فرآیند سیگار کشیدن از رشد باکتری ها جلوگیری می کند و تجزیه چربی های موجود در محصول را کند می کند ، از سوی دیگر ، صدها ترکیب سمی که برای سلامتی انسان مضر بوده است ، تا به حال در دود یافت شده و در برخی موارد سرطان زایی آنها ثابت شده است

برخی از مواد موجود در دود شبیه ترکیبات سمی موجود در دود سیگار است. این ترکیبات می توانند با تحریک دستگاه گوارش و افزایش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان ، مانند سرطان معده و روده بزرگ ، سلامت انسان را به طور جدی تحت تأثیر قرار دهند. جالب است بدانید خطر استفاده از 50 گرم سوسیس دودی معادل مصرف یک بسته سیگار یا 4 روز تنفس هوای آلوده در شهر است.

سیگار کشیدن در شرایط کنترل نشده باعث ایجاد ترکیبات هیدروکربنی حلقوی مانند آنتراسن می شود که سمی و سرطان زا هستند و وارد محصول دودی می شوند. بسیاری از این مشکلات در محصولاتی وجود دارد که به طور سنتی خارج از کنترل سلامت تولید می شوند.

علاوه بر این ، مونوکسید کربن حاصل از سوخت چوب با هموگلوبین و میوگلوبین خون موجود در محصول ترکیب شده و رنگ خاصی از محصولات دودی را تشکیل می دهد. مونوکسید کربن میزان میکروب های هوازی را در محصول نهایی کاهش می دهد و اکسیداسیون چربی ها را کند می کند. از سوی دیگر ، مونوکسید کربن با تحریک میکروب های سازنده هیستامین و افزایش واکنش های آلرژیک یا آلرژیک در مصرف کننده ، میزان هیستامین موجود در محصول را افزایش می دهد.


بیشتر بدانید: آسیب قند را بررسی کنید


فرآیند دودی ترکیبات پراکسید روی سطح محصولات گوشتی ایجاد می کند که به نوبه خود خطر سرطان زایی را برای محصول افزایش می دهد. همچنین کشیدن گوشت و ماهی احتمال وجود لیستریا مونوسیتوژنز در محصول را افزایش می دهد. این باکتری یکی از عوامل مسمومیت غذایی است و می تواند علائم شدیدی را در نوزادان ، سالمندان و سایر افراد آسیب پذیر ایجاد کند.

علاوه بر خطرات ذکر شده در بسیاری از موارد ، مواد اولیه گوشت برای سیگار کشیدن استفاده می شود. آنها حاوی آلاینده ها و ترکیبات اولیه ناشی از فساد مواد غذایی هستند. با توجه به اینکه طعم غذا در فرایند سیگار کشیدن تغییر می کند ، تشخیص فساد اولیه غذا ، که اساس سودآوری و تقلب با غذا است ، دشوار است.

در بین محصولات دودی ، سوسیس و فرآورده های گوشتی سوسیس به دلیل مصرف نادرست در جامعه ، برای سلامت مصرف کنندگان خطرناک ترین است. مسلم است که چنین محصولاتی حاوی نیترات بیشتری (که در بدن به احتمال زیاد به نیتروزامین تبدیل می شود) بیشتر از سوسیس های معمولی است. مصرف چنین محصولاتی خطر ابتلا به سرطان معده و روده بزرگ را افزایش می دهد. سرطان معده در اروپای شرقی و ایسلند بسیار رایج است ، جایی که اغلب چنین محصولاتی مصرف می شود. تحقیقات نشان داده است که خطر ابتلا به انواع بیماری ها با مصرف محصولات دودی برابر با بیماری هایی است که در اثر مصرف بیش از حد چربی اشباع ایجاد می شود.

توصیه ها

1- در صورت خوردن گوشت دودی یا نمک شور ، فقط گاهی اوقات و به مقدار کم از آنها استفاده کنید. زیرا این محصولات به تدریج اثرات مخربی بر بدن دارند. تا جایی که ممکن است از خوردن یکباره یا طولانی مدت خودداری کنید.

2 – هنگام سیگار کشیدن محصولات مانند ماهی ، گوشت ، سوسیس و کالباس ، مقدار زیادی نمک استفاده می شود. بنابراین ، استفاده از این محصولات برای افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه نمی شود.

افراد مبتلا به سردردهای میگرنی نیز باید از خوردن گوشت دودی خودداری کنند. از آنجا که این غذاها حاوی تیرامین هستند ، این نوع سردردها را بدتر می کند.


دکتر. رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


رضا اطمینانانی می تواند با ارائه روشهای اساسی رژیم غذایی و میزان و نحوه غذا خوردن ، نقش مهمی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر رضا اطمینانانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی اصفهان کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی:

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

چربی مناسب برای سالم ماندن

تراریخته و محصولات غذایی

آسیب مواد شیرین را بررسی کنید



دیدگاهتان را بنویسید