سرطان های دستگاه گوارش

چند واقعیت در مورد سرطان

سرطان یک اصطلاح عمومی برای گروه بزرگی از بیماری‌ها است که می‌توانند هر قسمتی از بدن را درگیر کنند. یکی از ویژگی‌های مشخص سرطان، ایجاد سریع سلول‌های غیرطبیعی است که فراتر از حاشیه‌های معمول خود رشد می‌کنند و سپس این سلول‌های غیرطبیعی می‌توانند به قسمت‌های مجاور بدن حمله کنند، بنابراین به سایر اندام‌ها گسترش می‌یابند.

متأسفانه هیچ مرزی نمی شناسد. مردان، زنان و کودکان همه در معرض خطر هستند. طبق گزارش صندوق بین‌المللی تحقیقات سرطان، در سال 2008 فقط 12.7 میلیون مورد سرطان در جهان مشاهده شد. این تعداد بیشتر تقسیم شد و نشان داد که حدود 6.6 میلیون از آنها مرد و 6.0 میلیون زن بودند. تخمین زده می شود که این اعداد شگفت انگیز تا سال 2030 به 21 میلیون نفر افزایش یابد.

با تجزیه این ارقام حتی بیشتر، مشخص شده است که این سه نوع شایع سرطان در هر دو جنس هستند:

  • ریه – شایع ترین نوع در سراسر جهان است که تقریباً 13 درصد از کل موارد جدید تشخیص داده شده در سال 2008 را شامل می شود.
  • پستان (فقط زنان) – دومین نوع شایع با نزدیک به 1.4 میلیون مورد جدید در سال 2008
  • کولورکتال – سومین مورد شایع با بیش از 1.2 میلیون مورد جدید در سال 2008

سرطان های دستگاه گوارش

در رتبه چهارم سرطان معده و سرطان معده قرار گرفته است. این بیماری است که در آن سلول‌های بد در اندام‌هایی که در هضم غذا یا دفع مواد زائد، شمارش معده، کبد، لوزالمعده، روده‌ها، روده بزرگ و راست روده نقش دارند، تشکیل می‌شود و بر اساس اندامی که در آن تشکیل می‌شود به شرح زیر طبقه‌بندی می‌شود:

معده (که سرطان معده نیز نامیده می شود) در سلول هایی که لایه داخلی معده را پوشانده اند شروع می شود و سپس به سمت بیرون رشد می کنند. اغلب در مرحله بسیار توسعه یافته تشخیص داده می شود، زمانی که قابل درمان است اما اغلب درمان نمی شود.

عوامل خطر برای ابتلا به سرطان دستگاه گوارش

اگرچه اطلاعات زیادی در مورد علل بسیاری از انواع سرطان دستگاه گوارش وجود ندارد، اما مشخص است که عوامل خطر در انواع مختلف متفاوت است. این شامل:

  • رژیم غذایی: خوردن یک رژیم غذایی پرچرب یک عامل خطر برای سرطان روده کوچک، پانکراس و کولورکتال است. رژیم غذایی سرشار از نمک و غذاهای دودی خطر ابتلا به آن را افزایش می دهد و همچنین رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز، گوشت های فرآوری شده و گوشت های پخته شده در دمای بالا خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد. رژیم غذایی که شامل میوه ها و سبزیجات بسیار کم باشد، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و معده را افزایش می دهد.
  • سن: بسیاری از انواع سرطان های دستگاه گوارش با افزایش سن در افراد افزایش می یابد.
  • سیگار: کشیدن سیگار خطر ابتلا به سرطان معده و پانکراس را افزایش می دهد.
  • مصرف زیاد الکل: الکل زیاد خطر ابتلا به سرطان کبد و کولورکتال را افزایش می دهد.
  • چاقی: اضافه وزن یک عامل خطر برای سرطان صفراوی، سرطان کولورکتال، سرطان کبد و سرطان پانکراس است.
  • سابقه خانوادگی سرطان دستگاه گوارش: اگر والدین یا خواهر و برادر شما مبتلا به سرطان دستگاه گوارش تشخیص داده شده است.
  • دیابت: ابتلا به دیابت خطر ابتلا به سرطان پانکراس و سرطان کبد را افزایش می دهد.
  • شیوه زندگی کم تحرک: ورزش خیلی کم خطر ابتلا به سرطان پانکراس و سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد.

علائم سرطان دستگاه گوارش

علائم سرطان دستگاه گوارش بسته به نوع سرطان متفاوت است. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد، حساسیت یا ناراحتی شکم
  • تغییر در عادت روده، مانند دفعات، قوام یا شکل
  • خونریزی مقعدی یا خون در مدفوع
  • نفخ
  • از دست دادن اشتها
  • حالت تهوع / استفراغ
  • کاهش وزن ناخواسته
  • خستگی

اینها علائم رایج سرطان دستگاه گوارش هستند، اما می توانند به علل کمتر جدی دیگری نیز مرتبط باشند. در صورت داشتن هر گونه نگرانی از پزشک خود مشورت بگیرید.

پیشگیری از سرطان دستگاه گوارش

برخی از افراد دارای یک ژن ارثی هستند که ممکن است خطر ابتلا به سرطان دستگاه گوارش را افزایش دهد. از سوی دیگر، بسیار تصور می شود که اقدامات پیشگیرانه ای وجود دارد که می تواند به کاهش احتمال ابتلای افراد به آن کمک کند.

آنتی اکسیدان ها

برخی از دانشمندان بر این باورند که ویتامین‌ها و مواد معدنی آنتی‌اکسیدان زمانی که به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل گنجانده شوند، ممکن است به پیشگیری از سرطان کمک کنند. آنتی اکسیدان ها و سایر مواد سالم موجود در میوه ها و سبزیجات تازه ممکن است به جلوگیری از آسیب به پوشش معده که می تواند منجر به سرطان شود کمک کند.

رژیم غذایی

میزان بروز سرطان معده از کشوری به کشور دیگر در سراسر جهان متفاوت است. این ممکن است تا حدودی با تفاوت در رژیم غذایی توضیح داده شود. رژیم غذایی سرشار از غذاهای بسیار نمکی خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد. سطح سرطان معده در ژاپن بسیار بالا دیده شده است، جایی که غذاهای ترشی بسیار شور در رژیم غذایی آنها رایج است.

غذاهای دودی، کبابی و کنسرو شده نیز ممکن است خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش دهند. غذاهای کنسرو شده شامل گوشت های پخته شده مانند بیکن و ژامبون است. رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات تازه ممکن است خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد.